Waaruit bestaat een zonnepanelensysteem

Waaruit bestaat een zonnepanelensysteem

Benieuwd waar een compleet zonnepanelensysteem uit bestaat? Het gaat in principe om 3 verschillende onderdelen:

• De omvormer in de meterkast
• Bekabeling en het montagesysteem
• De zonnepanelen zelf

Wat dat betreft is het meer dan een verzameling zonnepanelen. De omvormer is beschikbaar in verschillende varianten en vraagt zo nu en dan om onderhoud. Dat geldt in meerdere mate ook voor de bekabeling en het montagesysteem, zodat u de levensduur van het complete zonnepanelensysteem kunt optimaliseren.

De omvormer in de meterkast

Omvormer zet zonnestroom naar 220 Volt
Omvormer zet zonnestroom naar 220 Volt

Binnen het zonnepanelensysteem dient u in ieder geval gebruik te maken van een omvormer. Dat komt door het feit dat de zonnepanelen gelijkstroom opwekken, terwijl onze huizen zijn ingericht op het gebruik van wisselstroom. De omvormer geldt als een soort adapter, die ervoor zorgt dat de opgewekte energie daadwerkelijk bruikbaar wordt en dat we die zelf kunnen inzetten of kunnen terugleveren aan de rest van het elektriciteitsnetwerk.

Er bestaan verschillende soorten omvormers. Het meest gebruikt is de string omvormer, al is ook de multi-string omvormer met een opmars bezig. De micro-omvormer is geschikt voor een enkel paneel, terwijl de hybride omvormer vooral geschikt is voor het gebruik van duurzame energie in de meer landelijke gebieden.

Bekabeling en het montagesysteem

Naast de omvormer is er een aansluiting op de zonnepanelen nodig binnen het zonnepanelensysteem en dient dat natuurlijk op het dak te worden bevestigd. Dit betekent in de praktijk dat er sprake dient te zijn van de juiste bekabeling, die loopt van de zonnepanelen zelf naar de omvormer in de meterkast. Dit geldt bij de verschillende montagesystemen, waardoor daar altijd voldoende ruimte voor te zijn. Dit is op een plat dak automatisch het geval, bij een pannendak is het vanwege de bekabeling van belang om het systeem ‘zwevend’ aan te brengen.

Het montagesysteem zelf vormt een belangrijk onderdeel van het complete zonnepanelensysteem. Het gaat op een plat dak om een opstelling die slagschaduw voorkomt en toch zorgt voor een maximale opbrengst, terwijl het systeem er op een schuin dak voor zorgt dat de panelen door middel van dakhaken kunnen worden bevestigd. In de beide gevallen moet het montagesysteem zorgen voor een veilige en degelijke montage, waardoor het zonnepanelensysteem bijvoorbeeld bestand is tegen invloeden van het weer zoals stevige wind.

Bij plaatsing op een plat dak kan optimale hellingshoek en situering bepaald worden

De zonnepanelen zelf

Uiteindelijk bestaat het complete zonnepanelensysteem natuurlijk ook uit de zonnepanelen zelf, die zorgen er immers voor dat ze het zonlicht kunnen omzetten naar de elektriciteit waar we uiteindelijk gebruik van maken. Bekijk bijvoorbeeld het verschil tussen de monokristallijne en de polykristallijne exemplaren, vooral met betrekking tot de efficiëntie waarmee ze het zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit.

Een specialist kan u de totale omvang van het zonnepanelensysteem in kaart brengen en u daarbij ook de kosten schetsen. Op die manier weet u goed waar u aan toe bent, zowel qua investering als qua mogelijkheden om de energierekening flink omlaag te brengen.

Interesse in zonnepanelen?

Wilt u ook weten wat het zou kosten om bij u zonnepanelen te plaatsen? Vraag dan volledig vrijblijvende offertes bij ons aan.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie